Tuesday, January 22, 2008

A dynamic medical student.

Tidak sedikit pelajar kejuruteraan dan perubatan malah jurutera dan doktor sendiri yang dinamik dalam fikrah dan gerak kerjanya. Tetapi mereka berupaya untuk menjadi begitu apabila mereka keluar dari sekadar memperhambakan diri kepada silibus dan profesyen masing-masing. Mereka tidak hanya membaca buku teks kejuruteraan untuk profesyen dan buku teks Hasan al-Banna dan Mustafa Masyhur untuk dakwahnya, sebaliknya mereka meluaskan bacaan dan kefahaman dengan mengambil buku-buku Current Affairs, Political Science, Falsafah, Sejarah dan menganggap semua itu sebagai sebahagian dari keperluan Tarbiyah dan BEKALAN UNTUK MEMENANGKAN ISLAM. -Saifulislam.com-

I hope I'll be able to be one of them in the near future, insyaAllah. Amin.

Bare in mind: pelajar perubatan bukanlah manusia paling sibuk dekat dunia ni! Change is possible.

Friday, January 18, 2008

From the eyes of a child.

“If I had My Child to Raise Over Again”
By Diane Lemons
(From Chicken Soup for the Soul)

If I had my child to raise all over again :
I’d build self-esteem first, and the house later.
I’d finger-paint more, and point the finger less.
I would do less correcting and more connecting.
I’d take my eyes off my watch, and watch with my eyes.

I would care to know less and know to care more.
I’d take more hikes and fly more kites.
I’d stop playing serious and seriously play.
I would run through more fields & gaze at more stars.


Hmm. Sometimes parents forget that children have a mind of their own from the first step they take to the day they get married and a looong time after. As we judge our children's attitude, so our children judge us.

As a daughter, I cannot deny the fact that I scrutinize every action and every decision my parents make. Those that I disagree with, I vow not to ever repeat them or do unto others. But sometimes, after the deed is done, then only do I realize I've echoed the very act I opposed and resisted before.

Thus, I pray for Allah to give me the ability to rectify my mistakes and persevere in becoming a true Muslim. Because a true Muslim never fails to recognize her errors and confront the future as a platform to amend her past sins.

But ultimately, please Allah, help me to become a good, patient and respectful daughter, no matter what the condition is. For those who bore you, feed you, love you, cherish you and made you who you are now deserves the very best from you..

"Your Lord (Allah) has ordained that you should worship none except Him and show kindness to parents. If one of them or both of them attain to old age with you, say not ‘Fie’ unto them nor reproach them but speak to them a gracious word. And lower unto them the wing of submission through mercy (defer humbly to them out of tenderness) and pray: My Lord, have mercy on them both as they nurtured me when I was little." (Qur’an 17:23-24)

Wednesday, January 16, 2008

Bila hati mula berbicara.

AMARAN: Entry di bawah diciplak dari Success in The World and The Hereafter.

"Kadang–kadang manusia tersalah menganggap cintanya kerana Allah padahal percintaannya menyebabkan makhluk Allah lebih diagungkan daripada Pencipta makhluk itu sendiri. Allah diketepikan. Mungkin matlamatnya dah betul dan jelas, tapi jalannya tak syaro’. Itulah yang disedihkan.

Dalam Islam ada beberapa perkara yang perlu disegerakan. Pertama, apabila solat telah masuk waktunya. Kedua, apabila jenazah hendak dikebumikan. Dan ketiga, apabila anak gadis telah bertemu calon suaminya. Kalau dilambatkan, buruk padahnya. Kita boleh buat satu conclusion, salah satu ciri – ciri cinta kerana Allah ialah apabila pasangan segera dijodohkan. Kuranglah maksiat hati yang sering dilakukan ketika percintaan."
-Quote dari Novel yang diquote dalam blog

Adik,
Hahahahahaha …
Aku lupa adik aku kini
sudah semakin dewasa
Tak aku sangka secepat itu
Allah mencampakkan rasa cinta
di hati adik
Maafkan aku …
Selama ini,
lupa bertanya tentang itu

Adik,
Bertenanglah …
jangan menggelabah …
Tonjolkan ketenangan
dan ke”gentleman”an adik

Adik,
Sejak Allah mencampakkan rasa cinta itu
Di hati adik dan … Sejak adik sedar
kehadiran cinta itu di hati adik
Pertamanya … ucapkanlah Alhamdulillah
Itulah fitrah yang suci yang benar
Yang Allah berikan pada setiap manusia.
Sekarang adik sudah merasakannya
Wal’iyazubillah …
Kalau cinta itu tidak suci apatah lagi tidak benar
Na’uzubillahi min zalik

Adik,
Nah sekarang ….
Cabaran utamanya ...
Bukan bagaimana hendak menyatakan
rasa cinta itu pada cinta adik

Adik,
Allah itu Maha Pengasih dan Maha Penyayang.
Allah itu tidak akan pernah menzalimi
hamba-hambanya.
Ketika Allah meletakkan rasa cinta itu di hati adik
Pada masa yang sama …
Allah tidakkan akan meletakkan cinta yang sama
pada yang bukan berhak

Adik,
Cabaran utamanya sekarang adalah …
Bagaimana adik meletakkan cinta itu
setelah Cinta Allah dan Rasul
Bagaimana adik mendahulukan
Cinta Allah dan Rasul setelah cinta itu

Adik,
Aku ingatkan … Keinginanmu ...
Melihat … Bercakap …
Bukanlah suatu yang halal kecuali setelah terjalin
ikatan yang sah antara Kalian

Adik,
Ingatlah semua itu adalah larangan Allah
Cubalah jauhi semuanya
Waspadalah pada kecemburuan Allah dan Rasul
Renungi kembali rindu Allah dan Rasul

Adik,
Bertaqwalah kepada Allah
Yang meletakkan cinta itu di hati adik,
Allah yang meletakkan cinta itu di hati adik
Allah juga berkuasa menarik kembali cinta itu
Dan Allah juga berkuasa
mengubah cinta itu menjadi benci

Adik,
Ketika adik tahu cinta itu dari Allah
Ketika adik yakin cinta itu dari Allah
Kembalikan ia kembali kepada Allah
Biarlah Allah yang menjaga cinta itu
Biarlah Allah yang meletakkan cinta itu
pada yang berhak

Adik,
Sirami cinta itu dengan zikir
Bajai cinta itu dengan Quran
Bentengi cinta itu dengan istighfar
Semoga tumbuh pohon sakinah
Semoga lahir buah mawaddah
untuk adik dan juga cinta adik
Semoga lahir zuriat qurrata a’yun

Adik,
Aku ceritakan kisah cinta
wanita pujaan sekalian lelaki
Aku ceritakan kisah cinta
lelaki pujaan sekalian wanita
Ketika di madinah …
Fatimah berkata kepada Ali
“Dulu di Mekah ada seorang lelaki
yang aku sangat cinta padanya.”
Ali berkata kepada Fatimah,
“Lalu, apakah kau menyesal
berkahwin dengan aku?”
Fatimah menjawab,
“Tidak, kerana lelaki itu adalah engkau.”

Adik,
Aku ajarkan satu doa.
ALLAHUMMA INNA NASALUKA HUBBAKA
WA HUBBA MAYYUHIBBUKA WA HUBBA
AMALIN YAQORRIBUNA ILA HUBBIKA.
Ya Allah aku mohon cintaMu
Dan cinta orang-orang yang menyintaiMu,
Dan cintakan amalan yang mendekatkan
aku kepada cintaMu
Allahumma innaka ta’lam tsummallahummaghfirr.

-Quote dari blog kakak kepada kak Asma' Hatta

Haaa. Kat bawah ni barulah isi hati Arifah. Heeee. =D

Entah. Kenapa ayat-ayat di atas betul-betul menyentuh naluri kecil ini. Mungkin hati tengah tak betul ni. Dengan ujian kesakitan. Ditambah pula nak periksa besar-besaran minggu depan. The heart is a fickle entity. Hati ini mudah dibolak-balikkan. Hati ini mudah sekali pilu. Hati ini senang dicarik-carikkan. Tapi hati ini juga pasti merasa kebahagiaan. Apabila ia diisi dengan cahaya keimanan. Namun, hati ini juga inginkan perhatian. Hati ini inginkan kasih sayang. Bertanya diri sendiri, apa tidak cukup selama ini yang diberi Tuhan?

Cakap senang. Buat tak sesenang cakap. Tapi nak ikhlaskan diri bila tengah buat tu, memang yang paling susah sekali. Sebab keikhlasan itulah yang Allah hakimi..

Allah.. help me perservere. Give me strength to stay on the true path. Even when I always stray away.